logo

 

 

estaticallibreta

Dimecres, 20 abril 2016 19:23

Els pares a la grada: animen o distreuen?

Escrit per Berta Vallès
Valorar aquest article
(2 vots)

Abans que res, pels que no em coneixeu, em presento. Jo sóc la Berta Vallès, entrenadora del Premini Femení aquí mateix, a l'Escola Pia. Ja feia temps que entrenava un equip escolar i que havia estat de segona amb equips femenins federats, però no ha sigut fins aquest any que m'he atrevit a estar a primera fila...

Al llarg d'aquest temps (tant com a jugadora, entrenadora i àrbitre; he tastat les tres postures) he vist i viscut moltes coses als camps, especialment dels pares cap als seus fills, cap a altres jugadors o al mateix àrbitre. Cal destacar que costa trobar una bona afició que practiqui els valors ètics i de respecte que tant d'esforç ens costa inculcar als nostres jugadors... Aleshores, quin sentit té que des de l'equip tècnic ens esforçem en explicar als petits de la casa tot això, si quan hi ha un partit complicat o ajustat, els primers que falten el respecte són els pares?

Considero que és molt important que la nostra feina es reconegui, però sobretot que es respecti. Nosaltres, els entrenadors, especialment en categories de formació, eduquem als nanos en els valors de l'esport, la responsabilitat dins d'un equip i els ensenyem a jugar a bàsquet. Tot això es posa a la pràctica als partits, on han d'aplicar tots els conceptes tècnics i tàctics apresos fins al moment.

Un full en blanc

Cada partit és un full en blanc, un plantejament i una combinació de jugadors diferents a l'anterior. A vegades no sempre queda tothom content amb la nostra feina, ens podem equivocar. Jugadors que han volgut jugar més i pares que consideren que el seu fill ha jugat poc i mereixia més minuts. Atenció senyors, la feina de la setmana, l'esforç del dia a dia és el que marca el "premi" del cap de setmana.

Un altre aspecte a tenir en compte és el paper de l'entrenador (o entrenadora) als partits. Nosaltres, a part de decidir els aspectes comentats abans, tenim la responsabilitat afegida de dirigir en tot moment, animar, reforçar i corregir els jugadors "in situ". A vegades aquesta feina es veu interferida per l'afició (sovint sense cap mala intenció), que reforça conductes inadequades, premia accions errònies -com ara una entrada amb les passes fetes al revés- i dóna indicacions que no s'escauen. Tot això crea una confusió en el jugador molt gran: per una banda li estan dient "molt bé" per no haver passat la pilota i haver-se jugat un tir molt difícil; mentre que desde la banqueta se li està corregint l'acció i se li fomenta el joc d'equip.

Amb tot això, vull fer una crida a la reflexió, a la confiança amb la nostra feina i sobretot, a la confiança amb els jugadors; ells treballen dia a dia per ser millors, per autosuperar-se, per créixer, per aprendre i, sobretot, per difrutar!

Força a tots i molt #piastyle!

Berta Vallès

 

Llegir 2604 vegades Darrera modificació el Dimecres, 20 abril 2016 19:32

Amb el suport de:

logo curt                             FCBQlogo                                logo diba                               spalding                   

Aquesta web utilitza cookies per millorar la teva experiència. Si hi estàs d'acord apreta el botó per acceptar-ho. .